Руският бизнесмен Евгений Пригожин призна в понеделник, че е основал частната

...
Руският бизнесмен Евгений Пригожин призна в понеделник, че е основал частната
Коментари Харесай

Евгени Пригожин потвърди връзката си с Вагнер

Руският предприемач Евгений Пригожин призна в понеделник, че е основал частната военна компания " Вагнер груп " през 2014 година, което е първото обществено удостоверение на връзка, която той до преди този момент отхвърляше и даже съди публицисти за репортаж, предава Ройтерс.

Групата " Вагнер ", формирана от ветерани от съветските въоръжени сили, се е сражавала в Либия, Сирия, Централноафриканската република и Мали, наред с други страни.

Пресслужбата на кетъринг-фирмата на Пригожин " Конкорд " разгласява мненията му в обществената мрежа ВКонтакте в отговор на искане за коментар от съветски новинарски уебсайт за какво той е спрял да отхвърля връзките си с Вагнер.

" Аз самичък почистих старите оръжия, самичък подредих бронежилетките и открих експерти, които да ми оказват помощ с това. От този миг, на 1 май 2014 година, се роди група патриоти, която по-късно се назова батальон " Вагнер " ", сподели Пригожин.

" Горд съм, че съумях да поддържа правото им да пазят ползите на своята страна ", сподели той в изказването.

Фирмата за кетъринг " Конкорд " на Пригожин удостовери пред Ройтерс, че изказването е същинско.

Пригожин, прочут като " основния готвач на Путин " заради договорите на компанията си за кетъринг в Кремъл, е в листата на глобените лица от Съединените щати и Европейския съюз за ролята си във Вагнер.

Те го упрекват и във финансиране на " плантация за интернет тролове ", известна като " Агенция за интернет проучвания ", която съгласно Вашингтон се е пробвала да повлияе на изборите в Съединени американски щати.

Пригожин към този момент е съдил медии, в това число проверяващия уеб страница " Белингкет ", съветския новинарски уебсайт " Медуза " и към този момент затворената радиостанция " Ехото на Москва " за докладване на връзките му с “Вагнер ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР